Veelgestelde vragen
(door volwassenen)

scroll-white.png

Onze meest gestelde vragen

Maar... wat doen jullie dan eigenlijk?

Voordat de kinderen oplossingen gaan bedenken voor een complex vraagstuk moeten we het vraagstuk eerst zelf goed begrijpen. We beginnen altijd met een gesprek met onze opdrachtgever, met als doel het vraagstuk en de context daarvan goed te begrijpen. De essentie van het vraagstuk vertalen we vervolgens naar de belevingswereld van kinderen. Hiervoor gebruiken we geen ingewikkeld vakjargon, maar een leuk en helder verhaal met mooie illustraties. In dit verhaal spelen de Gompies een centrale rol; een soort kabouters die van alles meemaken, maar ook met een probleem zitten dat moet worden opgelost. De Gompies leven meestal in een bos, op een berg, wonen in een stad, of maken andere avonturen mee. De opdrachtgever krijgt de vertaling naar het kinderverhaal ook, zodat hij meteen geholpen wordt om zijn vraagstuk zelf ook helder uit te kunnen leggen.

In de klassen leren we de kinderen probleemoplossende vaardigheden waardoor ze aan het einde van de dag Junior Consultants zijn. Deze vaardigheden oefenen we met de vertaling die we van het echte vraagstuk hebben gemaakt. Alle ideeën die de kinderen hierover hebben werken wij uit en vertalen dit weer naar professionele handelingsperspectieven; allereerst gaan we met ons eigen team brainstormen (wat zeggen de kinderen nou eigenlijk?), waarna we de adviezen schrijven. Deze professionele adviezen, gebaseerd dus op de verfrissende ideeën van de kinderen, presenteren we aan onze opdrachtgever. En we helpen hem om ermee aan de slag te gaan. Na afloop van het traject met ConsultingKids gaat de  opdrachtgever terug naar de klassen om de nieuwe Junior Consultants te bedanken voor hun belangrijke werk, maar ook om te vertellen wat hij wat er na het bezoek aan de klas met de kinderadviezen is gebeurd .

Waarom kiezen opdrachtgevers voor jullie?

De opmerkingen van kinderen zijn heel inspirerend, soms ook pijnlijk eerlijk, maar helpt onze opdrachtgevers bijna altijd om op een andere manier naar hun eigen vraagstukken te kijken. Wij laten de opdrachtgevers altijd alle input van de kinderen zien en moedigen hen aan om langs te komen in de klassen: daar horen ze uit eerste hand wat de kinderen van hun vraagstuk vinden. Voor de kinderen is de aanwezigheid van echte opdrachtgevers een teken dat het gaat om een echt probleem waar zij mee aan de slag gaan. Andersom is het voor de kinderen heel waardevol dat zij in een dag leren om problemen op te lossen.

Zelf verwerken wij de opmerkingen en oplossingen van de kinderen tot nieuwe professionele, inspirerende adviezen. De opdrachtgever prioriteert deze adviezen naar welke zij het beste vinden en waar zij mee verder willen. Waar nodig helpen wij hun hier verder mee.

Samenwerking met ConsultingKids zorgt er in elk geval voor dat de kern van een vraagstuk in heldere taal is uitgelegd, dat er nieuwe oplossingen en out-of-the-box ideeën zijn ingebracht, en dat er ontwapenende en verrassende vragen zijn verzameld die een vraagstuk een stuk dichter bij een oplossing brengen.

Waarom kiezen scholen voor jullie?

Er wordt van scholen steeds meer inzet verwacht op het bijbrengen van 21e-eeuwse vaardigheden. Wij maken de verbinding tussen hedendaagse professionele vraagstukken van bedrijven en organisaties en het onderwijs. Enerzijds leren we kinderen de vaardigheden die nodig zijn om problemen op te lossen, het ontwikkelen van kritisch vermogen en het stellen van goede vragen.

Anderzijds bieden we de kinderen (en school) de kans om mee te denken met een ‘echt’ vraagstuk en daar daadwerkelijk invloed op te hebben. De opdrachtgever krijgt letterlijk alle ideeën van de kinderen te zien en neemt deze ideeën serieus. Beide kanten zitten verankerd in een speels en verfrissend lesprogramma vol met spel, opdrachten, brainstormen en ontspanning. Een mooie ervaring voor de kinderen en een mooie kans voor de school om mee te helpen aan het oplossen van echte vraagstukken. Om het voor de scholen laagdrempelig te houden hoeven zij niet te betalen voor deelname.

Waar zitten de scholen waarmee jullie werken?

We werken met basisscholen door heel Nederland en daarbuiten. In 2018 zijn we onder andere in Zwolle, Oude Pekela, Den Helder, Utrecht, Twello, Breda en Den Haag bij klassen langs geweest. Maar ook in India, Engeland, Nigeria en Uganda hebben we scholen bezocht. De keuze voor de schoolklassen bepalen we in overleg met de opdrachtgever. Soms is een vraagstuk locatie-gebonden, soms kiezen we voor een mix van basisscholen door heel Nederland, zelfs in het buitenland. Elke school en klas heeft een eigen karakter en door verschillende scholen te bezoeken halen we een grotere variatie aan ideeën, vragen en invalshoeken op. Per traject bezoeken we gemiddeld 3 basisschoolklassen. Afhankelijk van het vraagstuk en wensen van de opdrachtgever worden ook leerlingen of studenten uit het middelbaar of hoger onderwijs betrokken. Als je interesse hebt, check dan even bij scholen of neem contact met ons op.

Gaat het dan alleen over vraagstukken die kinderen direct aan gaan?

Zeker niet! Onze ervaring is dat kinderen over alle vraagstukken mee kunnen denken, hoe complex ook. Juist bij vraagstukken waar kinderen niet direct affiniteit mee hebben is het misschien nog wel nog belangrijker en waardevoller om kinderen bij te betrekken: zij leveren de fantasie en onbevangenheid waar je complexe vraagstukken mee verder brengt. Heb je dus een vraagstuk over het implementeren van een nieuwe HR-strategie, het verbeteren van de bereikbaarheid, het tegengaan van wateroverlast, het terugbrengen van kinderarmoede of misschien wel heel iets anders? Wij gaan er graag mee naar de kinderen en die zullen gegarandeerd met eerlijke vragen en inspiratie voor verfrissende en innovatieve oplossingen komen!

Waar betalen jullie de huur van?

We werken voor opdrachtgevers uit allerlei sectoren (publiek en privaat) die een frisse blik op hun vraagstuk willen. Wanneer we samen met de opdrachtgever hebben bepaald wat het vraagstuk wordt en hoe we ze daarbij gaan helpen (de  stappen waaruit ons traject bestaat) bepalen we wat ze hiervoor moeten betalen. In dat bedrag zitten onder andere de middelen om onze huur te betalen maar ook de kosten om de kinderen op te leiden tot Junior Consultants. We vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk scholen aan ons lesprogramma kunnen deelnemen. Omdat de kosten voor het ‘opleiden’ van de Junior Consultants (via ons) door onze opdrachtgevers worden betaald kunnen de scholen dan ook kosteloos mee doen.

Zijn jullie ook actief in het buitenland?

Jazeker! In samenwerking met lokale partners werken we onder andere in Nigeria en Uganda. Soms worden vraagstukken uit Nederland ook daar voorgelegd om zo nog eens een ander (sociaal/cultureel) perspectief te krijgen. Verder zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken in andere landen binnen Europa (Engeland en Zwitserland), en hebben we eerder ook scholen in Engeland en India betrokken.

Hoe gaan jullie om met de nieuwe privacy-wetgeving (de AVG)?

We proberen zo min mogelijk informatie van iedereen te bewaren zodat het recht op privacy maximaal wordt gewaarborgd. De gegevens die we wel bewaren staan op een goed beveiligde omgeving waar alleen medewerkers van ConsultingKids bij kunnen. Meer informatie over hoe wij omgaan met privacy vind je hier.

Vraag niet beantwoord? Stel hem ons!

Postadres

ConsultingKids B.V.
Minervalaan 7
2314 BT Leiden

 

Bezoekadres

Area071
Sisalbaan 5a
2352AZ  Leiderdorp

Bedrijfsinformatie

KvK-nummer 74167790