Foto gemaakt door Wouter Roosenboom
Foto gemaakt door Wouter Roosenboom

Kids denken mee over de toekomst van Eindhoven Airport

Omwonenden, belangengroeperingen, ondernemers, vliegmaatschappijen; allemaal worden ze nadrukkelijk uitgenodigd mee te denken over de ontwikkeling van Eindhoven Airport. ConsultingKids is gevraagd om de meningen en ideeën van kinderen op te tekenen en die te vertalen naar professionele adviezen. “Kinderen voelen zich vrij om te zeggen wat ze vinden, ze denken eigenlijk altijd out-of-the-box en komen daardoor vaak met onverwachte oplossingen voor ingewikkelde problemen.” Zegt Ralph Stam van de organisatie, kind aan huis met actief en uitdagend lesmateriaal in tientallen basisscholen.

“Juist kinderen denken out-of-the-box”

Het ligt niet direct voor de hand, basisschoolleerlingen tussen de 9 en 12 jaar vragen hoe zij de ontwikkeling van een luchthaven zien, in dit geval Eindhoven Airport. Hoe het moet met geluidsoverlast of groeiplannen. Hebben ze daar überhaupt een mening over? Weten ze er iets van? Ralph Stam lacht. “Ik kan me die reactie voorstellen”, zegt hij, “maar we gaan ook niet de klassen in met zo’n droge vraagstelling. We hebben een educatieve methode ontwikkeld waarmee we op speelse wijze kinderen laten nadenken over vraagstukken. Een nieuwe vorm van leren waarin kinderen probleemoplossende vaardigheden leren en kennismaken met echte vraagstukken. Een dag lang werken ze samen allerlei opdrachten uit, praten ze over allerlei zaken en worden ze uitgedaagd om vooral te zeggen wat ze denken, ideeën te spuien. In dat dagprogramma verwerken we dan het onderwerp waar onze opdrachtgever meer over wil weten. In dit geval dus Proefcasus Eindhoven Airport.”

Sprookje
Voor de gelegenheid heeft ConsultingKids een sprookje geschreven dat zich afspeelt in Gompiestad. Een gewone stad waar het dagelijks leven zijn gang gaat met één groot vraagstuk: hoe moet het verder met het vliegveld? Hoe belangrijk is dat voor de stad? Het levert banen op, maar ook stank- en geluidsoverlast. Wat kan en wat niet? Centraal in het lesmateriaal staat een grote weegschaal waaronder tien poppetjes die samen een beslissing moeten nemen. Herkenbaar is koningin Cora (Van Nieuwenhuizen, minister) met het kroontje op. Daarnaast vrouwtjes en mannetjes onder wie de wethouder en gedeputeerde, mensen die moeten beslissen over de ontwikkeling van de luchthaven. “De leerlingen krijgen de vraag wat zij zouden doen”, vervolgt Ralph Stam. “Hoe pak je overlast aan bijvoorbeeld? Hoe leg je het beste contact met de omwonenden? En passant leren ze wat een wethouder is, een gedeputeerde. En hoe besluiten in Nederland genomen worden. Natuurlijk niet heel gedetailleerd, het blijven kids. Onze ervaring is wel dat ze het heel spannend vinden als ze mogen meepraten over échte zaken. Ze snappen best dat met het vliegveld in Gompiestad Eindhoven bedoeld wordt.”

Verrassend
ConsultingKids kan bogen op een mooi trackrecord. Voor 87 organisaties uit zes landen zijn inmiddels opdrachten uitgevoerd, bijvoorbeeld voor de gemeenten Amsterdam en Utrecht, Univé, Rijkswaterstaat, Shoeby, NS, Vanderlande en de Rabobank. “Vrijwel altijd met verrassende resultaten. Kinderen komen met ideeën en oplossingen waar volwassenen niet aan denken of die ze niet durven te opperen, bang om uitgelachen te worden. Kids hebben daar geen last van. De input uit de klassen is heel vaak gebruikt bij het uitwerken van verdere plannen en de communicatie daarvan. Dat verwachten we voor Eindhoven Airport ook.”

Rapportage
Op donderdag 24 januari bogen leerlingen van de basisschool in Best zich over de perikelen in Gompiestad. Scholen in Eindhoven volgen. Op vrijdag, op 1 februari, zijn oud-staatssecretaris en onafhankelijk verkenner Proefcasus Eindhoven Airport Pieter van Geel en gedeputeerde van de Provincie Brabant, Christophe van der Maat van de partij in één van de scholen. In februari worden de ideeën van de kinderen aangeboden.

Dit artikel is als eerste gepubliceerd op https://proefcasus-eindhovenairport.nl/kids-denken-mee-over-de-toekomst-van-eindhoven-airport/

Postadres

ConsultingKids
Vitruviusstraat 150
2314CW  Leiden

Bezoekadres

Area71
Sisalbaan 5a
2352AZ  Leiderdorp

Contact

E. info@consultingkids.nl
T. +31 (0) 652 881 023

Bedrijfsinformatie

KvK-nummer 59896590
BTW-nummer NL183852667B01