Windmolen_Verkleed_Sets ConsultingKids_NL

Pilot Windmolen-Verkleed-Sets van start op 7 plekken in Nederland

Medio juli is het zover en kun je op zeven plekken in Nederland en twee plekken in België de meest te gek verklede Windmolens tegenkomen. Denk aan outfits zoals een LP van de Doors met de link naar het nummer ‘riders on the storm’, een zonnebloem of een ronddraaiend zonnestelsel. ‘Niets’ is te gek!

Oorsprong ligt bij zoektocht naar leuke impuls voor de energietransitie

De basis werd gelegd tijdens meerdere ConsultingKids-sessies in Nederland waarbij kinderen meedenken en inspiratie bieden voor complexe volwassen (organisatie) vraagstukken. In dit geval over hoe de energietransitie een positieve impuls te geven. Duidelijk werd daar dat kinderen windmolens vooral maar lelijk vonden en ze wel wat leukere aankleding (kleuren, vormpjes en meer) konden gebruiken. Toen we dit terugvertaalde naar volwassen context ontstond het idee bij ons op kantoor voor Windmolen-Verkleed-Sets. Eerst heel hard om gelachen en al snel daarna de serieuze vraag: zullen we er ‘gewoon’ voor gaan?

Het ging van opgetrokken wenkbrauwen naar ‘dit moeten we doen!’

Via ons netwerk hebben we voorzichtig eerste gesprekken gevoerd met kenners uit de sector. De een keek ons soms nog vager aan dan de ander. Maar sommige wilde het liefst ook meteen beginnen maar hadden nog wel wat vragen…Maar hoe dan? Werken de windmolens dan nog wel goed? Van welke materialen wordt het gemaakt en is het veilig? Hoe zit het met bestemmingplannen en wet en regelgeving? Wat vinden omwonenden hiervan? En zo ging het nog wel even verder…

Consortium van energiebedrijven, universiteiten en ConsultingKids vormen drijvende motor

Na een pitch voor een consortium van energiebedrijven kreeg het idee serieus momentum. Twee technische universiteiten haakte al snel aan en de afgelopen tijd zijn 9 prototypes getest in o.a. het lab en windtunnels. Na ongeveer een jaar kregen we echt zicht op een variant die ook technisch haalbaar leek. Hiervoor is een speciaal soort gaas ontwikkeld wat je qua visueel effect kunt vergelijken met het folie wat je ook op bussen ziet. Zit je hier dichtbij dan kun je er doorheen kijken. Sta je verder weg dan zie je een afbeelding. Zo werkt dit gaas ook ongeveer waarbij voor ons het doorlaten van wind uiteraard een belangrijk aandachtspunt was om het opwekken van energie niet te verminderen. Het mooie is dat we zelfs een manier hebben gevonden om hiermee de wind meer te kanaliseren en het opwekken van energie met 5,9% kunnen laten toenemen. Inmiddels zijn voor de toegepaste technieken en ontwikkelde materialen patenten pending op naam van Bas Warmerdam van ConsultingKids en twee van de onderzoekers. Een andere patent aanvraag loopt voor, hoe gek het ook klinkt, de techniek die wordt gebruikt om de windmolens ook in twee dagen van aankleding te kunnen wisselen. Want het doel is: elke paar weken het landschap op een andere manier invulling geven met anders aangeklede windmolens. Te gek toch!?

De techniek werkt, nu de regelgeving nog…

Meeste energie is gaan zitten in het krijgen van ontheffing van bepaalde wet en regelgeving. Welke dit zijn zal ik jullie niet mee vermoeien maar hier ging in ieder geval meer tijd inzitten dan de techniek. Na eindeloze gesprekken, afwegingen, jurisprudentie en juridische dingen die soms mijn per te boven gingen zijn vorige week de benodigde handtekeningen gezet en meerdere potentiele pilotgebieden in Nederland en België aangewezen. Welke dit zijn mag ik helaas nog niet noemen omdat eerst lokale politiek en omwonenden hierin verder meegenomen moeten worden. Begin volgende maand wordt hier meer over bekend overgemaakt.

Van klein idee naar serieuze internationale interesse

Inmiddels worden gesprekken gevoerd met partijen in onder andere Duitsland, Frankrijk, Amerika, Verenigde Emiraten en Scandinavië. Zij kijken, net als wij, gespannen uit naar de resultaten van de pilot in Nederland en België. Maar de interesse is nu al bijzonder groot te noemen internationaal gezien. #trots!

Ideeën of wil je meedoen? Laat het weten!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en/of wil je als organisatie of gebied aanhaken bij de pilot? Mail ons op info@ConsultingKids.nl. Als er interessante lijnen bijzitten agenderen we ze graag op komende stuurgroepoverleg.

Ps: dit is een 1 april grap:-) Maar we gaan nu kijken of we het ook echt kunnen gaan doen. Hoe tof!


Over ConsultingKids en ConsultingKids AT HOME

Het wereldbeeld van kinderen is anders dan dat van volwassenen. Kinderen zijn onbevooroordeeld, stellen vragen die wij als volwassenen niet durven stellen en komen met gedachten die niet bij ons opkomen. ConsultingKids boort deze andere manier van denken aan; Geïnspireerd door de verfrissende ideeën van kinderen komen we tot oplossingen om organisaties en onze samenleving verder helpen. Thema’s voor volwassen vraagstukken variëren van “bedrijfsstrategieën“ tot “beleid armoedebestrijding” en van “productontwikkeling” tot “organisatieontwikkeling”.

 Bepaald geen kinderachtige vraagstukken dus en een, naar de volwassenwereld vertaald, advies waar je mee verder kunt!

 Daarnaast reiken we kinderen methoden en technieken van gerenommeerde adviesbureaus en bekende managementboeken aan die vertaald zijn naar hun belevingswereld. Zo leren we kinderen probleemoplossende vaardigheden die velen van ons pas later in ons werkende leven meekrijgen maar eigenlijk graag al veel eerder hadden willen weten…

 Zie website voor meer informatie en o.a. impressies van type vraagstukken en opdrachtgevers.

 NB: nu door het coronavirus werken we primair met het concept ‘ConsultingKids AT HOME’ waarmee we wereldwijd met kinderen thuis samenwerken aan complexe vraagstukken van overheidsorganisaties, bedrijven en NGO’s. Voor meer informatie check LINK

Maak er wat moois van vandaag!

Postadres

ConsultingKids
Vitruviusstraat 150
2314CW  Leiden

Bezoekadres

Area71
Sisalbaan 5a
2352AZ  Leiderdorp

Contact

E. info@consultingkids.nl
T. +31 (0) 652 881 023

Bedrijfsinformatie

KvK-nummer 59896590
BTW-nummer NL183852667B01